JUDO OLIMPIJSKI ŠPORT


Judo se je uvrstil na olimpijske igre leta 1964, v deželi vzhajajočega sonca – Japonski. Prizadevanje Jigora Kana za sodelovanje Japonske na OI sega že v zgodnja leta dvajsetega stoletja, ko je v pismu baronu Pierru de Coubertinu predlagal to možnost. Dogovorjeno je bilo, da se bo v olimpijsko gibanje vključila tudi Japonska in prvič sodelovala na igrah v Stockholmu leta 1912. Svoje delo je nadaljeval kot član IOC. Vso svojo energijo je usmeril v internacionalizacijo športa na Japonskem. Leta 1938 so v Kairu sprejeli njegov predlog, da bodo 12. OI v Tokyu. Japonska bi morala te igre organizirati že leta 1940, vendar so jih morali odpovedati zaradi vojaških akcij pred drugo svetovno vojno in smrti Jigora Kana v 79. letu starosti. Njegove sanje so se uresničile šele po njegovi smrti leta 1964 na 18. OI v Tokyu.

Takrat je bil judo sprejet kot olimpijska disciplina in postal z enim premorom (Mexico City), stalni olimpijski šport. Nobeno drugo prizorišče, razen Tokya, dotlej ni tako posodobilo urbane strukture olimpijskega mesta. Letališče Haneda je bilo obnovljeno in povečano, kilometri in kilometri podzemne železnice in prometni viadukti čez cele mestne četrti so Tokyo povsem spremenile. Arhitekt Ashihara Yoshinobu je genialno povezal tradicionalno japonsko kulturo s sodobno arhitekturo, ko je projektiral večnamensko športno središče Komasawa.


Graditelji dvorane za judo Nippon Budokan za 13.000 gledalcev so očitno dobili navdih pri verskih spomenikih v Nari. Povsod se je dragocena tradicija skladno zlivala z dinamičnim stremljenjem moderne Japonske.